Сăutare:Doctorul habilitat în istorie
Istoricul Nicolae Enciu: Unirea Basarabiei cu România este evenimentul central al secolului XX pentru populația din acest spațiu
O dezbatere consacrată Uniriii Basarabiei cu România în 1918 și anexării teritoriului dintre Prut și Nistru de către Uniunea Sovietică a avut loc astăzi la agenția de știri IPN. Participanții…
-
09 Aprilie 14:25
Prăbușirea Adunării Constituante și a șansei de democratizare a Rusiei Sovietice. Efecte asupra țării și lumii. Dezbatere IPN
Acum 106 ani, pe data de 27 noiembrie 1917, s-au încheiat alegerile în Adunarea Constituantă a Rusiei. Rezultatele acelor alegeri au oferit o șansă istorică de schimbare a vectorului de dezvoltare…
-
27 Noiembrie 2023 13:59
Adevăr și minciună despre începutul Celui de-al Doilea Război Mondial. Dezbatere IPN
În luna septembrie a anului 1939 a început Cel de-al Doilea Război Mondial și pe parcursul acelei luni au avut loc mai multe evenimente semnificative. Despre începutul Celui de-al Doilea Război Mondial…
-
25 Septembrie 2023 13:35
OAMENII CETĂȚII | Doctorul habilitat în istorie, Elena Negru: Identitatea și limba ”moldovenească” sunt concepte inventate de sovietici pentru a justifica raptul teritorial și ocupația Basarabiei
Identitatea moldovenească a fost un concept inventat în 1924 odată cu crearea în stânga Nistrului a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, proiectată ca un cap de pod pentru a cuceri…
-
07 Martie 2023 09:02
Elena Negru: O problemă de securitate națională o reprezintă și confuzia identitară a populației din Republica Moldova
O problemă de securitate națională o reprezintă și confuzia identitară a populației din R. Moldova. Timp de 30 de ani de existență a statului independent R. Moldova, problema identitară a constituit…
-
27 Februarie 2023 13:26
Memorial Basarabean / Istoricii Ion Gumenâi și Teodor Candu: „Istoria Mănăstirilor Neamț și Secu”, o carte respinsă de cenzura rusească în sec. XIX, devine un eveniment cultural în sec. XXI
Manuscrisul „Istoria Mănăstirilor Neamț și Secu”, o lucrare monumentală în 10 volume, scrisă de arhimandritul Andronic Popovici de la mănăstirea Noul_Neamț, a nimerit la Arhiva Națională…
-
29 Noiembrie 2022 15:09
Arheologii din Rep. Moldova aduc la lumină urmele cetății bastionare din Chișinău datată din secolul al XVIII-lea
Arheologii din Rep. Moldova aduc la lumină urmele cetății bastionare din Chișinău datată din secolul al XVIII-lea (18). Ei au făcut săpături și în curtea bisericii „Sfinții Împărați Constantin…
-
01 Noiembrie 2022 13:00
Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive
Când Republica Moldova a devenit independentă, oamenii nu știau să preia inițiativa și încă mai așteptau ca cineva să le dea ordine. Este o reminiscență a perioadei sovietice când toate acțiunile…
-
14 Octombrie 2022 15:48
Anatol Petrencu: Rusia de astăzi nu este deloc atractivă
Rusia de astăzi nu este atractivă pentru nimeni. A devenit un stat care răspândește teroare, un stat care nu respectă drepturile și liberările fundamentale ale omului. Este opinia președintelui…
-
22 Septembrie 2022 19:44
Două cărți despre Mănăstirea Japca au fost lansate la Biblioteca Națională
O lucrare ce prezintă catalogul cărților rămase la Mănăstirea Japca – unicul lăcaș monahal din Republica Moldova care a rezistat în perioada sovietică – a fost lansată la Biblioteca Națională.
-
21 Noiembrie 2020 10:30
Un muzeu din Chișinău va implementa un proiect european de promovare a turismului arheologic, istoric și cultural
Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, doctorul habilitat în istorie Eugen Sava, a semnat zilele acestea un acord de parteneriat cu primarul orașului Nessebar din Bulgaria,…
-
18 Iunie 2020 15:40
La Chișinău a fost vernisată a expoziție de fotografii dedicată orașului București
O expoziție de fotografii sub genericul „București: un portret Novecento” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.
-
02 Mai 2019 18:45
Se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859 (FOTO)
Unirea Principatelor Române de la 1859 a fost marcată la Chișinău printr-o conferință științifică la care au participat istorici, cercetători științifici dar și elevi ai mai multor licee.
-
24 Ianuarie 2016 10:14